Διαλέξεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις φορέων


* Οι περισσότερες δημοσιευμένες σε περιοδικά (βλ. Μελέτες)

→ «Η Ισπανική γλώσσα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», διάλεξη στα πλαίσια των εκδηλώσεων Sefarad-Sefarad‘92 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ισραηλιτικής  Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 19 -2-1990.

→ «Raíces y tradiciones de los Sefardíes de Salónica-Ισπανικές ρίζες και παραδόσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», διάλεξη (στα ισπανικά) στο πλαίσιο των εργασιών της 4ης Εβδομάδας Θερβάντες, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία του Μεξικού, το Μορφωτικό Ισπανικό Ίδρυμα και η Εταιρεία Ισπανικών Σπουδών- Miguel de Cervantes, 12-14 Μαΐου 1992, στην Αθήνα (Ινστιτούτο Θερβάντες).

→ «Bolivar y Grecia-Μπολιβάρ και Ελλάδα» διάλεξη (στα ισπανικά) σε ημερίδα για τον Μπολίβαρ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θερβάντες στις 2 Νοεμβρίου του 2001.

→ «Η πορεία των ελληνο-ιταλικών σχέσεων στον 20ο αιώνα», διάλεξη στο  1ο συνέδριο του Συλλόγου των Ελλήνων Αποφοίτων από Πανεπιστήμια της Ιταλίας- Λίμνη Πλαστήρα 2-6 Μαΐου 2002.

→ «Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και η σχετική λογοτεχνία», σειρά        διαλέξεων στο ΕΚΕΜΕΛ (Μάιος 2002).

→ «Ο Λόρκα στην εποχή του και αργότερα», τριπλή διάλεξη στο δήμο Κερατσινίου (1-12-06), στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Έκφραση» στη Λιβαδειά (11-12-06) και το ΤΕΙ Μεσολογγίου (1-3-07). Οργάνωση, Εταιρεία Ελλήνων Ισπανιστών.

→ «1939: το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου…2009: η συνέχεια του ιδεολογικού πολέμου. Παραλληλισμοί ως προς τη  ‘‘διαχείριση της μνήμης και της λήθης’’ σε Ισπανία και Ελλάδα», ομιλία που δόθηκε στις 8-2-2009, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάδα-Ισπανία: Παράλληλες σχέσεις Ιστορίας και Πολιτισμού».

→ Στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο». Συζητούν, οι Χοσέ Λουίς Κουέρδα (José Luis Cuerda), ισπανός σκηνοθέτης και οι Μαρλένα Πολιτοπούλου (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτις), Δημήτρης Φιλιππής ( που διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Παν/μιο Πάτρας). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών). Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη της Ισπανίας στη Μαδρίτη (FilmotecaEspañola) και την υποστήριξη των εταιρειών διανομής PCV, Audiovisual και CarouselFilms. Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 στις 12:30.

 

 


Copyright © 2009 dfilippis.gr - Designed by Stepho.